Cardio is het slimst om af te vallen, of toch niet?

Laatste reactie 11/02/2017 02:24 door Alex
· Markeren als ongelezen
Kris Baudoin 1 jaar geleden geplaatst
Er doen veel verhalen de ronde over cardio. Al die mythes wil ik graag uit de wereld helpen. Er is namelijk maar één waarheid zoals altijd en die kan jij lezen in dit artikel. Met cardio verbrand jij zeker vet, maar is cardio wel het slimst en wat gebeurt er daadwerkelijk in ons lichaam. Ik kan je nu alvast vertellen dat er veel effectievere manieren zijn om vet te verbranden. Maar daar meer over, in dit artikel.

De waarheid over cardio
De waarheid achter cardio is anders dan de meeste mensen zullen verwachten. Door een lange inspanning die non stop door gaat en waar je steeds de zelfde beweging maakt volgen verschillende processen. Het éérste proces is dat je lichaam alle bereikbare suikers uit het bloed en de spieren gaat verbranden. Dat duurt zo'n 20 minuten en dan raken die voorraden op met als gevolg dat je lichaam ergens anders energie vandaan gaat halen. Vetten, ja zeker. Je lichaam begint vetten te verbranden, jammer genoeg leveren die niet altijd snel genoeg energie. Daarom maakt je lichaam cortisol aan. Cortisol is een hormoon dat je lichaam in staat stelt om eiwitten te gaan verbranden. Eiwitten kunnen namelijk heel veel energie leveren, en ze zitten stukken dichterbij de spieren dan je vet. Je lichaam moet snel de energie leveren. En bij langdurige inspanning gaat je lichaam die energie dus uit eiwitten halen. En er is maar één plek waar eiwitten in handbereik van je lichaam zijn en dat is in je spieren. En ja, je begrijpt het goed. Dit proces treed niet meteen op na 20 minuten, je lichaam verbrand namelijk niet graag je spieren. Je lichaam verbrand natuurlijk liever vetten of koolhydraten ( suikers ).

Is spieren verbranden niet te voorkomen?
Ja natuurlijk, dit kan als je je lichaam niet te zwaar belast. Maar is cardio dan nog wel effectief? Nee, dan verbrand je maar weinig vetten en je traint dan maar 20 min. Twintig minuten cardio is namelijk perfect om je longinhoud en je hart te trainen, en die twee dingen zijn van groot belang voor een optimale gezondheid. Maar dat is dan ook maar goed om zo'n twee, drie keer in de week te doen op een hoge intensiviteit. Meer en langer kan namelijk voor ongemakkelijke blessures zorgen en die motiveren niet om beter te gaan trainen.
Spieren zijn van groot belang voor vetverbranding
Meer spieren gebruiken meer energie, die spieren zijn de hele dag een beetje actief. Hoe meer spieren je hebt, hoe meer calorieën je dagelijks verband. Zonder daar verder nog iets voor te doen, spiermassa zorgt er dus voor dat je meer kan eten op een dag zonder dik te worden. Langdurige cardio kan er dus voor zorgen dat je minder spieren krijgt. En minder spieren zorgen voor dagelijks minder verbranding, en dus kom je weer sneller aan. En wat doet iemand die aankomt en gelooft dat cardio goed is? Precies, die gaat nog meer en nog langer cardio doen en dat is dan zeer inefficiënt.
Wat is dan wel goed om te doen voor vetverbranding
Bij vetverbranding is er iets waar je zeker over moet weten en dat is je metabolisme. Je metabolisme houdt in hoeveel energie je haalt uit opgeslagen vetten. Door je spieren op een bepaalde manier te prikkelen, kan je je metabolisme stimuleren. Door intensieve zware oefeningen snel achter elkaar uit te voeren kan je dit goed doen. Dit kan door een korte intensieve training van tien minuten, maar het kan ook door te fitnessen. Het beste recept om af te vallen is snel fitnessen, door snel van oefening naar oefening te gaan zorg je voor een aantal positieve effecten.
Je bouwt s
Boris Bergersen 1 jaar geleden geplaatst
Ik dacht altijd dat cardio de beste manier is, best grappig dat bijna iedereen daar van overtuigt is! Nou geloofde ik je eerst niet eerlijk gezegd dus ben het gaan onderzoeken. En de meest recente onderzoeken tonen inderdaad aan dat je gelijk hebt als je bepaalde onderwerpen op google gaat uitzoeken.
reactie op @borisbergersen:
Kris Baudoin Fijn dat je het nu wel gelooft boris, een beetje argwaan is altijd gezond. Je moet mij natuurlijk nooit zo maar op mijn woord geloven als je twijfelt of het niet logisch vind.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Alex Dekker 1 jaar geleden geplaatst
Ik deed eerst veel cardio naast mijn krachttraining. En nu doe ik het al een half jaar niet meer. Voor mijn gevoel heb ik meer vet verbrand als ooit te voren. Naast kracht richt ik maar een beetje op spieropbouw, en dat bevalt goed.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 09 February 2017 om 19:10
Aantal lezers 4
Aantal reacties 4