Wat is een aminozuur?

Kort samengevat is een aminozuur een bouwsteen van een eiwit, hoe die wordt opgenomen in ons lichaam en hoe jij er goed op kan inspelen zal ik je uitleggen in dit artikel. Je hebt 9 essentiële aminozuren, die kan je lichaam niet zelf aanmaken en die moet je dus uit voeding krijgen. En we hebben 12 niet essentiële aminozuren die we dus van de andere 9 kunnen maken. Je zou dus denken dat je alleen de essentiële aminozuren binnen hoeft te krijgen, maar dat is niet altijd even slim. Na een goede training is 50% van je niet essentiële aminozuren namelijk al uit je bloed.


Verschillende aminozuren

Je hebt dus een heleboel verschillende aminozuren die we allemaal nodig hebben, ons lichaam neemt de aminozuren namelijk apart op en maakt er in je lichaam een bepaalde combinatie van. Uit die combinatie vormt een lichaams eigen eiwit, dat ons lichaam kan gaan gebruiken om de spieren die je getraind hebt groter en sterker te maken. Hier een video die het allemaal nog even op een rijtje zet.
Het is dus van belang om verschillende eiwitten te nuttigen en er zo voor te zorgen dat ons lichaam alle nodige aminozuren binnen krijgt. De meeste goede aminozuren zitten in vlees, vis en ei doordat die het meest op een menselijk eiwit lijken.


Niet te lang wachten met het aanvullen van eiwitten

Na een goede training is dus al meer dan 50% van je niet essentiële eiwitten uit je bloed. Je lichaam gebruikt ze om kleine beschadigingen door vermoeidheid meteen te herstellen. Als je niet snel eiwitten nuttigt na een training dan zal je lichaam daar zeker niet blij mee zijn, en zal die tres ervaren. Meteen na het trainen een hard gekookt ei zou daar al een hoop goed werk kunnen leveren.
Je zal gaan merken dat je echt stukken beter presteert als je genoeg en gevarieerd eiwitten nuttigt. Maar begrijp het niet verkeerd, het is niet hoe meer hoe beter! Je lichaam kan maar tot een bepaald limiet aan eiwitten opnemen, en je wil niet eens in de buurt van dat limiet zitten. Bij een test op muizen bleek dat de muizen die een zeer hoge dosis aminozuren in hun voeding hadden veel sneller overleden. De onderzoekers verklaarde dit met deze zin: " De muizen gingen onnodig cellen vervangen en het D.N.A versleet zo aanzienlijk sneller". Als een mens te veel eiwitten binnen krijgt kan je het uiteindelijk zelfs niet meer opnemen, en zal het nog in je endeldarm (orgaan waar de poep verzameld zodat je niet om de tien minuten hoeft ) blijven. Daar zullen een paar processen volgen waar geen fijne geur van af komt.
Ik kende iemand die met regelmaat proteïne shake (eiwit shake ) dronk, hij moest op een feestje regelmatig even weg om een scheet te laten. Anders zou iedereen op het feest het zeker ruiken, en dat niet met plezier. Het is dus wel duidelijk dat deze jongen een teveel aan aminozuren binnen kreeg ;)